Vår smörgåskultur är allvarligt hotad

Bakat bröd & Vart tog de svenska smörgåsarna vägen?

Den här texten publicerades första gången i tidningen Metro 10 september 1999 och är en del av samlingen Metro-texter i boken Ljus över landet.
Kommentarerna i slutet av varje text är en återblick till vad som hände egentligen. Var analysen fel? Blev det som artikelförfattaren gjorde gällande eller tog utvecklingen en annan – bättre, eller sämre – väg?

Vill du ha texterna samlade i den perfekta strand-, veranda- eller framför öppna spisen-utgåvan så finns den att beställa här:
https://aetatis.se/shop/ljus-over-landet/
Boken är också försedd med ett omfattande person- och sakregister med förklaringar; allt för att öka bokens användbarhet.
bokmalen@qln.nu


Vår möjlighet till lycka bygger egentligen på två saker: mat och tid. Har vi gott om mat och gott om tid att göra det vi vill blir vi lyckliga. Det som borde göra oss mest lyckliga är alltså snabbmat. Inget krångel, rejält med mat och gott om tid att prata och umgås.
Smörgåsar borde därför vara den perfekta snabbmaten. Men se på de smörgåsar som i dag erbjuds oss om vi äter ute. Paninis, bruschettas, submarines. Inte underlättar dessa produkter en begåvad konversation, eftersom man drabbas av verbal kramp. Mackorna består ju till 90 procent av bröd, och hela tiden funderar man på om man kan dö av mjölförgiftning.
Någonstans därinne i den förädlade slutprodukten av ett års skånsk veteproduktion finns en liten bit brie eller salami.
Den pryds av en skärva torkad tomat och en salladsbit.

Vart tog de svenska smörgåsarna vägen? Vem serverar längre köttbullsmackor med rödbetssallad? Sill och ägg? Prickig korv och ost? Salt kött?
När jag ser det som serveras i dag, som surrogat för smörgåsar, tänker jag på min gamle far. Han kom till Sverige som statslös flykting, och en dag bjöds vi in till grannen. Där var det dukat med ett stort fat med smörgåsar. Ost, hembakad leverpastej, saltgurka, köttbullar, rödbetssallad, skinka, skivad stekt prinskorv, ägg.

Grannfrun frågade varför han valt just Sverige. Han stannade mitt i tuggan med en klick rödbetssallad i mungipan och lyfte ena ögonbrynet ironiskt. Jag tror inte att han svarade.
Men jag undrar om han skulle ha valt Sverige i dag.
Smörgåsar är viktigt.

Boris Benulic

Kommentar: En del i den nutida hjärntvätten är att vi får lära oss att invandrarna har berikat den svenska matkulturen. Exemplen på detta är dock svåra att finna. Är det den flottiga pizzan som gräddas på hörnet, eller det pressade slaktavfallet som serveras som kebab i det andra hörnet? Dessa vederstyggligheter hade med största säkerhet blivit en del av de flesta svenskars kosthåll även om landet vore helt fritt från invandrare — vi har ju en hamburgarkultur utan att speciellt många amerikaner fått för sig att flytta till Sverige.
Vår samtid präglas av att människor tittar på matlagningsprogram efter det att de intagit en måltid bestående av halvfabrikat eller hämtmat.
En armé marscherar på sin mage. En nation överlever bara om den behåller och vårdar sin matkultur. Smörgåsen är själva grunden för befästningsverket.

Excelsior -LOB
Excelsior -LOB

Leave a Reply

Your email address will not be published.