Så blir nya QLN!

QLN i betongen

I detta nummer av QLN avtäcker vi QLN i dess nya form.
Och så bir det några speciella julklappstips … jag talar om vilka drycker ni ska kombinera med de julklappsböcker ni köper … samtidigt avnjutande förhöjer garanterat upplevelsen av både bok och dryck.

I nästa nummer: Vad hände egentligen i Syrien, och varför fattar de ingenting på Dagens Nyheter? • Är dueller en bra metod att lösa konflikter?

Inget horande – vare sig för staten eller åsiktsriktningar

I dag tar nyhetsbrevet QLN en ny form … som gör innehållet tydligare.
Att det sker 15 december känns tilltalande … eftersom det är då år 1653 som Oliver Cromwell blir Englands Lord Protector.
….
Det som ska föreställa svensk debatt, och svenskt kulturliv har länge präglats av prostitution.
Å ena sidan har vi dem som verkar i de gamla mediekanalerna – som i dag är beroende av statlig finansiering eller underhåll från makter sammanvävda med staten … som Bonniers.
Detsamma gäller det svenska kulturlivet.
De som är verksamma i dessa sektorer vågar aldrig i verklig mening ifrågasätta sina herrars handlingar, och denna undergivenhet har till slut skapat ett mentalt tillstånd där de förlorat förmågan att skriva om något annat än känslor, sig själva samt hur maten smakar på Stockholms restauranger.

Å andra sidan har vi dem som försöker etablera en alternativ mediesfär och ett alternativt kulturliv. De som försöker göra det skälls sedan länge för att vara ”swish-horor” av dem som lever på statliga bidrag.
Sorgligt nog ligger det en del i detta. I de mer alternativa kretsarna finns en sund misstänksamhet mot överheten … men ofta också en uppenbar oförmåga att analysera och förklara varför överheten agerar som den gör … vilket i sin tur gör att man gärna hänfaller åt konspirationsteorier … överheten handlar som den gör för att den är ond och perverterad. Må vara att den kanske är det … men det är inte mycket till förklaring eller analys.

Och det offentliga samtalet präglas av ett allmänt skrikande och av påhittade skräckscenarios … här har den alternativa rörelsen alltför ofta låtit sig begränsas av de frågor den stats-prostituerade sektorn fört fram. Den alternativa sektorn har ofta inte förmått presentera verkliga alternativ … utan bara en rakt motsatt bild till den statligt påbjudna.
Men den alternativa sektorn har också låtit sig begränsas av sin egen publik. Det är många i Sverige som reagerar på överhetens politik – eftersom de drabbas ekonomiskt, men också av det ständigt ökande våldet … och korruptionen … och sönderfallet inom skola, vård och omsorg.

Det är bra att reaktionerna och den spontana ilskan finns där – men den är oartikulerad, ibland intill obegriplighet … och den alternativa sektorn vågar alltför sällan säga till sina läsare, lyssnare och tittare:
”Men skärp er för h-e, sluta med dina fantasifoster. Läs. Tänk. Skrik inte bara rätt ut och sluta gnöla på twitter eller Facebook om du inte har något vettigt att säga.”
För om den alternativa medie- och kultursektorn går in i en mer fostrande och bildande hållning gentemot allmänheten fruktar många som är verksamma där att swishbidragen upphör att komma.
Istället för att disciplinera flocken, försöka vara dess ledarhund … så väljer många att yla med den egna flocken när den känner sig vilse, frusen och hungrig.

Användbara alternativ kommer inte att växa fram inom media och kultur innan de som är verksamma där i verklig mening vågar vara individer som tänker självständigt – och också ständigt vågar ifrågasätta sig själva.

QLN har en lång period varit gratis, vi har inte velat göra den swish-beroende – nu kommer den att kosta något. Den som vill ha tillgång till allt material som publiceras måste köpa en ny bok från Cultura Aetatis varje kvartal.
Vi vill tvinga folk att börja läsa böcker igen, att bygga bibliotek, att inte bara scrolla sig genom sociala-medieflöden och skaffa sig övertygelser genom att titta på YouTube-klipp eller agenda.
Och vi vill tvinga våra läsare att brottas med sig själva.
Om det inte passar, då kan man hålla sig till något som stryker en medhårs.

Tidigare har QLN utkommit i form av ett nyhetsbrev tre gånger i veckan. Nu kommer materialet i QLN att presenteras i form av en hemsida där allt material finns lätt tillgängligt i sin helhet för den som är prenumerant och köper en ny bok varje kvartal. Du som är betalande prenumerant får vid bokköpet ett lösenord till sidan.

QLN ges ut av Cultura Aetatis – och ska betraktas som en enmanstidskrift – där det finns en skribent .. och det är jag … som skriver om allt från de egna krusbärsodlingarna till hur syrisk spannmålsproduktion utvecklas … och allt däremellan.
Det blir essäer, reportage, resebrev, kulturkritik, utläggningar om nästan okända folkslags historia, och bortglömda filosofer.
Allt skrivet av en person som sägs kännetecknas av att ”… inte ha något större behov av att vara omtyckt”.
Bara den som är tjurigt introvert kan ha förmågan att påverka omvärlden.

Man kan fortfarande vara gratisprenumerant och får då kontinuerligt ett nyhetsbrev med information med information om de senaste uppdateringarna på hemsidan.

Här hittar du kvartalsboken: https://aetatis.se/shop/brann-alla-batar/

Boris Benulic

Julklappstips 1: Böcker & brandy

Bland de hårda paketen under granen hittar man ofta böcker … och ibland någon form av dryck med alkoholhalt … känns som enkla val i många fall … det blir mer en fråga om att bestämma sig för om det ska bli en bok eller en flaska man slår in och lägger under granen.
Men varför välja?
Varför inte en kombi-klapp? Rätt sorts dryck kan förhöja känslan under läsningen av en bok … på samma sätt som rätt bok kan förstärka upplevelsen av en drycks doft och smak.

Här följer några förslag på kombiklappar för den som funderar på att ge bort någon av Cultura Aetatis titlar (eller för den delen köpa en … eller flera … till sig själv), och som tvekar mellan det och att köpa en single malt till svärfar och en exklusiv likör till svägerskan.

Alltså … de här titlarna passar med våra föreslagna dryckesalternativ.

Hoppe & Hendricks
Trött på att höra folk som inte vet något om historia tjata om att ”vi måste lära oss av historien”?
Dessutom … ska man utvinna några lärdomar ur händelser i historien måste man förstå hur utvecklingslinjerna historien ser ut.
Då blir Hoppes verk en utmärkt vägvisare.
Vid läsningen av verkar tarvas en dryck som har långa anor – men ändå känns modern. Kanske också något som är tyskt med tanke på Hoppes ursprung. Han är född i Niedersachsen, och då kanske en flaska genever vore lämpligt.

Drycken skapades på 1500-talet i Nederländerna av en apotekare – och numera; enligt EU-regler – får sprit som benämns genever bara produceras i Holland, Belgien, samt de två franska och de två tyska regioner som är angränsande. En av de två tyska regionerna är Niedersachsen … så en av de ”oude genever”-sorter som produceras i regionen skulle passa utmärkt.

Men problemet är att ingen genever av något slag eller från något land finns i Systembolagets fasta sortiment, vilket i sig är ett argument mot det statliga monopolet (paradoxalt nog gör det att drycken passar ännu bättre ihop med Hopp bok eftersom denne ständigt betonar risken för att statliga ingripanden bara förvärrar det de skulle rätta till.)
Men låt oss inte ge upp – det får bli en gin istället … denna spritsort utvecklades ju ur genevern (som är mer oljig och aromatisk än gin) … och det produceras en del anständig gin i Tyskland.

Dock … det som återfinns i Systembolagets fasta sortiment från Tyskland inger mig en känsla att någon på det statliga monopolet vill håna tysk alkoholkultur … eller är mutad av leverantörer från andra länder.
Spritsorterna från Tyskland i det fasta sortimentet utgörs av Jägermeister, Underberg samt … en gräddlikör (!) och en viol-likör (!). Då två senaste verkar så obegripligt gräsliga att jag inte kan tänka mig att det finns så många som köper dem att det ger dessa produkter en plats i standardsortimentet … alltså måste det vara en fråga om mutor.

Så … det får bli en skotsk gin. De historiska banden mellan Skottland och Holland är starka alltsedan Vilhelm III av Oraniens dagar – så där finns därmed en koppling till genever, och den kopplingen kan man grubbla över medan man läser En kort historia om mänskligheten.
Du väljer således att också inhandla en Hendricks Gin (nr Nr 81679).

Exempel på bra monopol …. Grönstedts
I ett Sverige där det då och då nyligen höjdes röster för att Carl von Linné skulle stämplas som rasist kan det vara bra att återvända till en fransmans betraktelser över Sverige.
Under några år i början på 1900-talet företog den franske författaren Andre Bellessort omfattande resor genom Sverige, och han fångade på ett utmärkt sätt vissa drag som en gång i tiden utmärkte svensk mentalitet – och folkets främsta tänkare:

I dessa dagar resa svenskarna omkring i alla länder för att samla de spridda blad, som för kompassens alla vindar flugit bort från Hammarby. Deras dyrkan af Linné har något ändå starkare och innerligare än en nationell hjältedyrkan. De älska sig själfva i och genom honom och känna sig desto mer svenska, ju mer de närma sig honom. Män, sådana som Rudbeck, Swedenborg, Bellman, Tegnér, ha endast gifvit uttryck åt enstaka sidor af den svenska själen, själfkänslan, mysticismen, sinnesnjutningen, det sjukliga svårmodet, och de ha gjort det så våldsamt, att bilden förvridits i deras spegel. Hos Linné däremot finnes den mest harmoniska jämvikt, som denna svenska själ någonsin lyckats nå. Jag vet ej, om han lämnat någon enda blomma i sitt land utan namn; men det vet jag, att han lyckades ge sitt folks alla goda egenskaper ett ärofullt lif.

För Bellessort är alltså Linné någon som kan bli en stor vetenskapsman därför att han innesluter och förkroppsligar allt det bästa i den svenska folksjälen.”
Bellesort föddes i Mayenne i nordvästra Frankrike, och det är ett av de klassiska ciderdistrikten i landet, och i omgivande distrikt har destillerandet av calvados gamla anor.

Men jag tror att en mer lämplig dryck att packa ner i kombi-julklappen nog är en flaska från Grönstedts. Redan i mitten på 1800-talet blandade vinhandlaren Johan Daniel Grönstedt sin första konjak i Stockholm. 50 år senare, när Bellessort reste runt i Sverige hade Grönstedts en stark ställning på marknaden och vi kan utgår från att den franske författaren såg med välbehag på att en god konjak gick att uppbringa i det land som han såg som ett av världens mest civiliserade … kanske bidrog det till och med till omdömet?

Det finns sex varianter av Grönstedts i det fasta sortimentet – jag har en känsla av att klassikern Monopol ligger närmast det som den driftige Johan Daniel blandade ihop 1846.
Grönstedts Monopol har nr Nr 381.

OBS! Om du satsar på Cultura Aetatis totalpaket får du 10 titlar för bara 999 kronor – Bellesort + Hoppe (om du köper båda kostar dig 520 kronor (valet borde vara lätt). Du får ju åtta titlar till för bara 500 kronor!
Och de närmaste dagarna kommer jag med dryckestips till de andra titlarna också.

Här hittar du Hoppes ”Mänsklighetens historia i korthet
Här hittar du Bellessorts ”Sverige
Här hittar du Totalpaketet

Leave a Reply

Your email address will not be published.