”Jesus älskar alla barnen, alla barnen på vår jord. Röd och gul och vit och svart gör detsamma har Han sagt”, sägs det i en gammal väckelsesång. Tänk om man kunde säga samma sak om stora delar av miljörörelsen. Men där gillar man bara dem som är vita.
Ni tittar väl på miljödokumentären ”Planeten” i SVT1, det är som om Stephen King fått i uppdrag att skriva ett skräckfilmsmanus, och producenten sagt: Stephen, jag vill ha en domedagsfilm. Men det ska vara något nytt, inga utomjordingar, varulvar eller dödliga farsoter. Ge mig det bara du kan ge mig, ta några företeelser som faktiskt finns, ta vår rädsla för det okända och vrid till vardagen, det är då vi blir lika rädda som en vidskeplig medeltida bonde som måste gå över kyrkogården mitt i natten. Bara de vita gillar miljörörelsen.
Och King har levererat. I ”Planeten” är skräckscenariot att alla bruna, svarta och gula människor ska få bil, kylskåp, elspis och luftkonditionering. Det ryktas redan om en uppföljare: ”Planeten — The Attack of the Luxury Demons”, och där ska infödingarna till och med skaffa sig mp3- och dvd-spelare.
”Planeten” utgår från att världen har vissa begränsade resurser och att de tar slut om alla får högre levnadsstandard och ekonomisk tillväxt är därför något ont, säger några av de påstådda experter som framträder oftast i serien: Lester R. Brown, Vandana Shiva och George Monbiot. Klart man blir rädd för det man inte känner till, och är man som de här tre personerna en teknisk idiot som inte vet att utvecklingen gått framåt sedan skvaltkvarnen uppfanns, då blir man litet skrajsen.
För några år sedan insåg vi på mitt företag att elpriserna skulle stiga de närmaste åren. Alltså borde våra företagskunder bli intresserade av teknik som sparar energi, till exempel ventilationsanläggningar. Så vi kompletterade vår elförsäljning med energibesparande tekniska lösningar.
För några dagar sedan kom två av mina medarbetare tillbaka från ett Kina som på bara några månader blivit vår största kund på detta område. Kina präglas i dag av en extrem ekonomisk tillväxt, men det är en tillväxt som styrs av ett miljötänkande som vida överstiger det vi kan se i västvärlden.
Bostadshus, affärscentrum, industrier och transportsystem, allt som byggs nytt byggs med den ekologiska hållbarheten som ledstjärna. Se bara på de nya områden som växer fram runt Shanghai. Kineser och indier är inte korkade; de utvecklar med förnuft.
Det är vi som är korkade om vi inte vågar satsa på teknisk utveckling och ekonomisk tillväxt.
+ Nu finns Ayn Rands ”Urkällan” på svenska. Nödvändig läsning för den som vill gå sin egen väg.
– Kramers rasistattack på svarta. Uppenbarligen spelade han inte rubbat självupptagen i ”Seinfeld” — han är sådan på
riktigt.
Boris Benulic
Kommentar: Den bild jag ger här påverkades av det faktum att miljödebatten i västvärlden då var inriktad på att el skulle produceras med förnyelsebara energikällor som vind och sol.
Nästan inget intresse ägnades åt hur man ska spara energi genom ny teknik för ventilation, uppvärmning och kylning — vid den tiden visade försiktiga beräkningar att Sveriges energiförbrukning kunde sänkas med en femtedel genom relativt enkla åtgärder på dessa områden.
Men mycket lite gjordes … medan kinesiska och indiska företag visade stort intresse för utveckling inom dessa sektorer och i sitt byggande och i sin stadsplanering.
Leave a Reply