Hellre utan körkort i Odessa än med röstkort i Sverige

Utan körkort i Odessa

I detta nummer av QLN försöker jag förstå varför alla förväntas kunna delta i ett allmänt val.

I nästa nummer: Hur ser nya QLN ut, och varför är det bra att svenskar inte har en tradition av att duellera?
Nästa ordinarie QLN kommer på söndag. Då avtäcks alltså QLN i sin nya skepnad.
Vi har flyttat lanseringsdatum från 13 december till 15 december … vilket möjligen beror på att 15 december är den dag då Oliver Cromwell år 1653 utnämndes till Englands Lord Protector. Det kändes mer passande än en dag som firas till åminnelse av ett helgon, därmed inget ont sagt om Sankta Lucia. Men Cromwell är mitt personliga skyddshelgon … så …

Läs & drick: I morgon (lördag) kommer det också en extra QLN med alla mina alldeles speciella julklappstips … jag talar om vilka drycker ni ska kombinera med de julklappsböcker ni köper … samtidigt avnjutande förhöjer garanterat upplevelsen av både bok och dryck.

Rädda barnen från präktig tråkighet

Jag vet … du hade tänkt köpa en barnbok i julklapp till en liten parvel i familjen eller släkten … men de verkar alla vara så präktigt tråkiga (barnböckerna alltså).
Barnböcker visade sig vara ett välkommet tillskott i utbudet i Cultura Aetatis internetbokhandel, och det var så pass populärt att alla titlar snabbt tog slut.
Nu har vi fyllt på med nya – det är barnböcker som redan är klassiker och bokpaketen är mycket prisvärda.
Varför ett bokpaket?
Men det är ju självklart … du vill väl inte behöva läsa samma bok om och om igen för ditt barn eller barnbarn?
Här hittar du det fantastiska utbudet.

Barnbokspaket hos Cultura Ætatis
Barnbokspaket hos Cultura Ætatis

Lyssna, titta & läs

Rumäner&TikTok: Varför har en drink som innehåller kakao fått namnet Lumumba – och varför anser turistrådet i Frankfurt att den bör serveras under annat namn … och vad har brittiska flottan under första världskriget att göra med detta … och hur kommer Mobutu Sese Sekos fruktodlingar i Schweiz in i bilden?*
Allt detta redde vi ut i veckans sändning av Radio Bubb.la, vi hann dessutom förklara på vilket sätt Syrien kommer att styckas, och så diskuterade vi även Napoleons insatser inom matematiken samt huruvida det inte vore trevligt med en svensk statsminister som är anhängare av Swedenborgs läror (det senare var en utvikning från frågan om rumäners starkt ökande användning av TikTok).
*Vi hann dock inte reda ut förhållandet mellan Lumumba och kombinationen Pucko+hembränt.

Supa, skjuta, stupa: Var det kärlek till fosterlandet som fick miljoner män att under första världskriget riskera sitt liv skyttegravarna?
Kanske …ibland och inledningsvis.
Men för att under åratal uthärda bomber, granater, kulregnet från kulsprutor, råttor, epidemier, köld, regn, lera krävdes det något mer av männen … speciellt om de skulle förmås att rusa upp ur skyttegravarna och storma fram mot en väl befäst fiende.
I veckans pappersupplaga av Epoch Times skriver jag om soldaterna och spriten.
Ni kan inte ana ur mycket en fransk infanterist förväntades hälla i sig … dagligen.

Lortsverige & lidande: I veckans avsnitt av Swebbtv:s Kulturkvarten uttryckte vi vår saknad efter Ottar och Lubbe Nordström … de hade haft förmågan att rensa upp i efterblivenheten som spritt sig över landet.
… och vi undrade också … var finns alla renässansmänniskor?
… och hur ska man se på ”lidande” som affärsmodell?

Vem ska ratta riket?

Under den sommar då jag studerade ryska på universitetet i Odessa hade jag faktiskt en privatchaufför som kunde ta mig och familjen till platser vi ville se.
Han hade rekommenderats av vår hyresvärd med orden: ”He is very good. He has drivers license”.
Vi insåg redan efter första turen att kraven vid uppkörning i Ukraina måste vara tämligen enkla att uppfylla.
Vi klarade oss dock undan att drabbas av kollisioner med andra fordon … eller någon annan form av olycka. Kanske hade de andra bilisterna i staden avlagt ett mer avancerat förarprov och kunde därmed undvika att krocka med vår bil.

Mycket få skulle kunna tänka sig att förorda ett avskaffande av kravet på att man ska ha körkort för att få framföra bil – vilket är en förnuftig hållning.
Jag har svårt att föreställa sig att någon skulle vilja förorda att alla ska få sig ett körkort tilldelat bara för att de uppnått en viss ålder och är svenska medborgare.
Men … de allra, allra flesta anser att röstkort ska delas ut till alla som uppnått en viss ålder, och är svenska medborgare.
Kraven på röstkort är lägre än kraven för körkort.

När jag brukar framföra mina invändningar mot principen om allmän rösträtt tror de flesta först att jag skämtar. När de inser att jag menar allvar blir de bekymrade, det är ju en mänsklig rättighet – menar de – att få rösta och vem är väl jag som vill beröva andra rätten att rösta bara därför att jag anser dem vara okunniga om de flesta frågor som står på spel i ett val … för att inte tala om de röstandes bristande kunskaper om kandidaternas politik och kompetens.

Att någon förordar allmän rösträtt är i sig ett argument för att just den personen hör till dem som bör berövas rösträtten; detta eftersom han eller hon inte förstår vilken skada en stor anhopning politiskt okunniga (eller politiskt ointresserade) individer kan orsaka med röstsedeln som enda vapen.

Möjligen är det mest fåniga motargument jag hör (om och om igen) ett Churchill-citat.
Ja, ni vet vilket jag menar:

Many forms of Government have been tried, and will be tried in this world of sin and woe. No one pretends that democracy is perfect or all-wise. Indeed it has been said that democracy is the worst form of Government except for all those other forms that have been tried from time to time.…

Jag brukar be den som använder citatet (eller någon variant på det) om exempel på alla dessa sämre sätt att styra ett land … och sorgligt nog blir alltid det första svaret: ”Hitler”.
Då påpekar jag förstås att det kanske är lite orimligt att sammanfatta alla statsskick som saknar allmän rösträtt med ordet ”Hitler”.
Då kommer varianterna: det är ”odemokratiskt” om en kung, eller en kejsare enväldigt styr, eller om ett socialt skikt har skaffat sig monopol på den politiska makten.
Nej, det är inte så att jag vill införa enväldig monarki, men jag kan förklara varför jag inte vill det – med historiska exempel … liksom jag på samma sätt kan förklara min motvilja mot allmän rösträtt.

Det brukar båta föga att påpeka att min motpart använder sig av ett cirkelargument; det han säger är ju att statsskick utan allmän rösträtt är dåliga därför att de saknar allmän rösträtt.
Men jag vill gärna veta varför det är dåligt, jag vill höra argumenten.

I bästa fall försöker den eller de jag diskuterar med använda sig av myter om hur folk lider extra mycket om de saknar rösträtt, och jag kan aldrig få det förklarat för mig varför till exempel det habsburgska rikets maktfördelningsprinciper (som förvisso förändrades över tid) var sämre än nutida demokrati med allmän rösträtt. Det liksom ”bara är så, det fattar väl alla”.

Sådana samtal leder ingen vart eftersom människor i gemen i dag saknar kunskap om historiska förhållanden, och det går därför inte heller att diskutera italienska eller sydslaviska stadsrepubliker eller hansestäder eller … ja, det finns många former av statsskick vars för- och nackdelar det vore värt att diskutera … om det nu inte vore för att den allmänna kunskapsnivån är på så låg nivå att de flesta tror att USA:s konstitution skrevs för att garantera folkvälde (när den i själva verket konstruerades på grundval av grundlagsfädernas misstro mot befolkningen).

Försöker jag i diskussioner av detta slag övertyga mina motparter om att börja föredra statsskick jag själv finner rationella?
Inte alls.
Mitt mål är att få folk att börja inse det irrationella i deras egen hållning.

Och egentligen är väl det hela meningen med QLN … att få människor att börja reflektera över sina egna ståndpunkter.
Sedan får man se vad det blir av det hela.

Boris Benulic

Leave a Reply

Your email address will not be published.