I det här numret av QLN språkar jag lite om böcker som betytt mycket för mig (du kanske blir förvånad), och så underlättar jag ditt julfirande.
Nästa QLN kommer onsdag 27 november
Ingen är så blind som den som vägrar lyssna
Vi behöver alla någon form av myter …eller snarare kanske man ska uttrycka det som att vi alla bör förstå att vårt tänkande formas av myter … i myten finns vissa mönster inom vilka våra tankar alltid rör sig.
Nu är det i sig inget att känna sig orolig för – myterna är koncentrat av grundläggande möjliga förhållningssätt mellan människor och mellan människan och naturen.
Man blir klokare när man inser det.
Man blir dock lite dummare om man börjar lajva asatroende eller om man bygger ett Mithrastempel och slaktar en tjur.
Om jag själv skulle välja ett verk som skildrar kampen mellan gamla och nya myter så är det Neil Gaimans roman American Gods (2001), om krigen mellan gamla gudar och nya gudar … strider som utspelar sig i det nutida USA; en plats som skapat de myter som i dag styr oss lika mycket som en gång tron på Oden bestämde vikingarnas beteende, alltmedan man i Västafrika funderade på vad spindelguden Anans skulle ta sig till.
Mina slaviska förfäder förhöll sig däremot i sina liv till Perun och Veles.
I American Gods utforskas frågan om vad som händer i ett land som i efterhand kommer att befolkas av immigranter – som vare sig de förstår det eller inte – är formade av sitt hemlands uråldriga myter … och som nu befinner sig i ett nytt land där den ständiga utvecklingen skapar nya myter och ting – som kräver uppmärksamhet … och ibland underkastelse och dyrkan.
Neil Gaiman är en av de stora pessimisterna: ”Varje timme kommer att såra och skada dig. Den sista dödar dig” eller ”Det är inte bara på det viset att det inte finns några lyckliga slut. Det finns inga slut”.
Samtidigt bli hand därför också en av de stora optimisterna. Vi lever vidare, om vi lever våra liv rätt … för då blir vi en del av myterna, där i skuggvärlden samsas gott med ont. Och Neil Gaiman kan hjälpa oss att börja skilja mörker från ljus.
Och hans verk är fyllt av rent aforistiska sentenser: ”Det finns ingen som är så blind som den som vägrar lyssna”.
Myter kräver bilder och det var väl därför på något sätt självklart att romanen American Gods också skulle komma ut i serieform i ett antal volymer – och att Neil Gaiman deltog i skapandet som manusförfattare.
Personligen skattar jag seriesviten lika högt som romanen.
Märkligt nog är det serieskapare som i den nutida litteraturen bäst förmår förstå myternas betydelse och roll.
Eller så är det inte så underligt.
Du som vill tränga in i myternas värld – och därmed förstå den samtida verkligheten bättre kan nu köpa första volymen av American Gods som serieroman i Cultura Aetatis e-bokhandel.
Du får inte tag på den billigare … någonstans.
Erbjudandet är en del av förlagets satsning på att erbjuda sina kunder – och QLN:s läsare – ett brett utbud av julklappar utvalda speciellt inför den snart stundande högtiden.
Dessutom … böckerna är synnerligen prisvärda … ibland är de 75 procent billigare än hos övriga bokhandlare.
För den som vill köpa en julklapp till vetgiriga barn rekommenderar jag ”Det vackra djurpaketet”.
Om du vill ge en julklapp till en tonåring som lämnat Harry Potter bakom sig – och du vill leda honom eller henne vidare – då kan jag varmt rekommendera Neil Gaimans Kyrkogårdsboken. En spökvariant av Djungelboken – magisk, skrämmande och fylld med hisnande äventyr, mästerligt tecknat av Craig P. Russel.
Givetvis finns här också paket som vänder sig till de yngre … som till exempel Sagopaketet.
Alla titlar som ingår i de olika paketen kan du förstås också köpa som enskilda titlar.
Så gå in i e-bokhandeln och botanisera – här hittar du bland alla nya julerbjudanden både titlar som kommer att ge dig ett läsäventyr – eller som ger dig möjlighet att köpa julklappar (som kommer att bli mycket uppskattade) till familj och vänner.
Och har du inte redan gjort det så vill jag lite ödmjukt också rekommendera ett köp av min egen nya bok Bränn alla båtar.
Boris Benulic
Leave a Reply