I detta nummer av QLN berättar jag mer om bakgrunden till den kommande förändringen av QLN. Det blir dessutom tips om vad du kan lyssna eller titta på … eller läsa … eller köpa i julklapp.
Långläsningen kommer i söndagens nyhetsbrev – då handlar det bland annat om apokalypser (ja, i plural).
Nästa nummer av QLN utkommer 1 december.
Fredagen 29 november
Vad händer med QLN?
Jag vill inte att du ska tänka som jag.
Jag vill att du ska tänka.
Folk säger sig ha läst Platon.
Ändå är det så märkligt få som förstår vad Platon vill ha sagt med sina dialoger.
Vi har sedan länge förlorat det fira och det storslagna som fanns i antikens grekiska stadsstater.
Nu handlar allt om att värva proselyter, eller i värsta fall köpa sig röster.
Då handlade det om att forma medborgare.
Vad människor i västerlandet inte förstår är att de oftare är mer ofria än en skeppsbyggande hantverkarslav i antikens Kantharos.
Skrikandet i det offentliga samtalet beror på att folk försöker övertyga varandra – eller så vill de bara visa upp sig för att stärka sin position i den egna gruppen.
Jag kan inte riktigt förstå denna strävan efter att få alla andra att tycka som en själv – eller viljan att ingå i en speciell grupp där alla kramar varandra, mentalt och i värsta fall fysiskt.
Varför skulle man vilja det?
Jag vill få alltså få människor att tänka – inte att nödvändigtvis inta samma ståndpunkter som jag.
Men möjligen har utvecklingen gått så långt att väldigt många rent biologiskt saknar den förmågan. De finns bara till, utan någon kontakt med sin hjärna, och om de kom i kontakt med den skulle den vara lika användbar som en illa gräddad ostkaka från Hälsingland.
Det ska antagligen till något kemiskt preparat likt det de tankeläsande systrarna i Dune: Prophecy använder för att dessa personers hjärnor ska börja fungera.
Men alla andra kan förhoppningsvis ha någon glädje av QLN.
Det är som ett led i detta vi lägger om utgivningen av QLN. Den kommer att vara fullbordad på Lucia-dagen … 13:e december avtäcks en helt ny plattform för QLN – som ju egentligen aldrig varit ett nyhetsbrev, utan mer ett resebrev avsänt från olika punkter i tillvaron eller historien.
Den nya formen kommer göra läsandet – och användandet av QLN – mer lustfyllt och intressantare, och materialet i QLN blir mer användbart.
För den som vill få tillgång till allt QLN erbjuder gäller som tidigare att man får det om man köper ett förhandsexemplar av min nya bok Bränn alla båtar!
Mer information om vad som händer 13 december kommer i varje nyhetsbrev fram tills Luciadagen.
Tips: Titta, lyssna, läs!
The winner takes the restroom: Kommer vi att få se wrestlingmatcher i USA:s kongress framöver? Vinnarens pris blir tillträde till damtoaletten.
Eller är lösningen att en av delegaterna sänds hem för att ta hand om sina barn?
Det tillhörde de frågor vi grubblade över när vi i veckans avsnitt av Radio Bubbla diskuterade det fortsatta formerandet av USA:s nya regering.
Vi förutspådde också att vi snart får se ett Stor-Israel etableras, och att det som en följd av detta skapas en mängd Mini-Palestina … ett i varje EU-land.
Hur stort kommer Stor-Israel då att bli?
Lyssna så får du veta – då får du också veta hur vi ser på idéen om att upprätta en nutida piratkoloni i tropikerna.
Kön … på banken och på parfymavdelningen: Kan unga svenska män bära upp en kostym … och ska de lukta som en kvinna?
Det var en av de frågor jag och Katerina Janouch diskuterade i veckans avsnitt av Swebbtv:s Kulturkvarten … och vi hann också beklaga oss över att forna tiders post- och bankkontor inte finns kvar.
Och så undrade vi vem vi skulle kräva på ersättning efter det att vi lidit oss igenom en av de sämsta svenska filmerna sedan Richard Hoberts ”Tre solar”.
Karl-Alfreds favoritkäk: Veckans krönika i Epoch Times handlar om mitt och Strindbergs odlande av spenat … samt vad man ska servera en kvinna om man vill att hon ska vara villig och fertil.
Fast … möjligen handlar texten om något annat.
Kolonisera mera: I veckans avsnitt av Swebbtv:s Spanarna diskuterade vi bland annat södra halvklotets krav på tusentals miljarder i ”klimatbistånd”.
Vi var i panelen ense om att det vore som att kasta pengar i Marianergraven.
Men finns det någon lösning som kan dra den tredje världen upp ur misären?
Jag föreslog försynt att det bästa nog vore om europeiska länder åter började kolonisera Afrika. Jag utgår från att befolkningarna i de olika länder hellre skulle bo i en välskött europeisk koloni än i en självständig stat styr av korrumperade kretiner.
Själv vill jag få styra över Senegal.
Bekämpa Bonniers – och gör dina barn glada!
Det snyftas om dagstidningarnas snara hädanfärd och … bokbranschen ligger i respirator.
Men man talar aldrig om vem som bär ansvaret för dessa branschers tillstånd.
Bonniers har lagt merparten av lokalpressen under sig, och svält redaktionerna så pass att det snart är dags för nödslakt .. eftersom de inte orkar producera tidningar någon vill betala för.
Kvar blir statsunderstödda produkter …för att annars ”får demokratin problem”.
Till Augustgalan var de flesta nominerade böckerna utgivna på ett Bonnierägt förlag.
Och allt färre läser böcker.
Få vill påtala någon av dessa samband … för vem vill stöta sig med Bonnier-klanen och dess många förgreningar? De som är verksamma i kulturvärlden och i medierna är allt för rädda om det egna lilla skinnet.
Så vad kan du då göra?
Jo … se till att köpa dina böcker från oberoende förlag – speciellt nu när det snart är dags att fira jul och ge klappar till dina nära och kära. Du vill väl inte att din gåva ska bidra till att kulturlivet stryps än mer?
Köp inte en trist Bonnier-bok till barn och barnbarn – gå till Cultura Aetatis internetbokhandel – där hittar du böcker till de unga som för dem in i en värld av sagor, spänning, äventyr och mystik.
Det är böcker som gör dem nyfikna … och orädda.

Du kan välja mellan:
- Sagopaketet (4 – 8 år)
- Det vackra djurpaketet (4 – 12 år)
- Finsmakar fantasy-paketet ( 13 – 16 år)
Alla titlar som ingår i paketen kan du förstås också köpa som enskilda titlar.
Priserna ligger ofta 40 procent under dem i bokhandeln.
Botaniserar i hela bokhandeln gör du här.
Boris Benulic
Leave a Reply