Den här texten publicerades första gången i tidningen Metro 29 september 2000 och är en del av samlingen Metro-texter i boken Ljus över landet.
Kommentarerna i slutet av varje text är en återblick till vad som hände egentligen. Var analysen fel? Blev det som artikelförfattaren gjorde gällande eller tog utvecklingen en annan – bättre, eller sämre – väg?
Vill du ha texterna samlade i den perfekta strand-, veranda- eller framför öppna spisen-utgåvan så finns den att beställa här:
https://aetatis.se/shop/ljus-over-landet/
Boken är också försedd med ett omfattande person- och sakregister med förklaringar; allt för att öka bokens användbarhet.
bokmalen@qln.nu
Tioåringar har den egenheten att de pratar väldigt mycket.
De är inte längre barn och ännu inte tonåringar — och därför vandrar de runt och filosoferar högt om allt de ser och upplever. De är ungefär som TV4, som märkligt nog också fyller tio år. Kanske finns det ett samband där?
Men TV4 har egentligen alltid varit ganska pratigt. Litet märkligt med tanke på att kanalen från början lovade att bli mera rock ’n’ roll än stats-tv, och att man talade om att man verkligen skulle satsa på bilden. Man har väl inte lyckats så där över sig.
Länge var TV4 som en grekisk-ortodox mässa — en massa gubbar med skägg som mässade — från början var det bara i nyhetsprogrammen — men sedan skaffade ju till och med Magnus Härenstam skägg. Men Fyrans programutbud är en avbild av livet i en vanlig svensk familj. Först kommer man hem och spelar spel med barnen, och då finns motsvarigheten i de där märkliga frågesportprogrammen. Och så ”Bingo-Lotto” och ”Fångarna på fortet”.
Barnen somnar och man läser kvällstidningarna, vilket motsvaras av Fyrans nyheter.
Sedan diskuterar paret dagen som varit och livet i stort och ofta så blir det lätt en liten träta om något trivialt. Precis som i tala ut-programmen där man ska penetrera känslor och själsliv, parallellt med att man diskuterar vem som förlagt konsumkvittona.
Detta är Fyrans problem. Livet är så mycket mer än det man själv upplever — och bra tv ska bidra till att man upplever mer, inte att man ser en stylad repris av den egna vardagen.
Boris Benulic
Kommentar: TV4:s problem är att de som arbetar där tror att människor är lite mer korkade än de själva — vilket om det var sant skulle innebär att den genomsnittlige tv-tittaren har problem med att skala en apelsin. Det är väl ungefär vad man går i land med om man tillhör fyrans gäng.
De som arbetar på stats-tv präglas av samma inställning — och har väl ungefär samma egna förstånd. Det som skiljer dem åt är att stats-tv satt sig före att uppfostra oss medan fyran ser det som utsiktslöst och nöjer sig med att försöka roa oss.
Boris Benulic

Leave a Reply