»Den historiska maten» tar läsaren genom krogköken, genom historien, genom raden av anekdoter och upplysningar, genom minnets katakomber och genom texter och anteckningar. Möt Monet, Picasso och Evert Taube och vad de ansåg om mat, ta del av litterära matskildringar, känn litet krogpuls, möt impromptu-kocken, följ det franska kökets utveckling från Frans I till Fernand Point, gör avstickare till Bismarcks och Peter den stores bord, lär er laga vardagsmat, läs om militärmat och kaffe och smaka på mammas köttbullar!
“Kanske har ni retat er på det faktum att kokböcker så sällan går att läsa. Visst är kokboken bara en instruktionsbok, men måste recepten alltid vara så korthugget formulerade …? Vill man däremot ha litet intressant läsning om mat, bestås man i regel någon kulturhistorisk exposé som säger föga om matlagning i sig. Så vad är lösningen? Jo, denna bok, där jag bjuder på både handfasta mattips och kulturhistoria, en sant kulturell kokbok eller en matbok med litet substans. En matbok som innehåller kunskaper man inte bara kunnat läsa sig till utan även behövt koka sig till…”
Huvudsyftet med denna bok är att den ska vara läsbar. Att den ska kunna slöläsas i fåtöljen, i sängen, på badstranden, i bilkön och så vidare. Är den sedan läsvärd (förmedlar fakta och så vidare) är det bara av godo, men inget huvudmål. Jag säger som Unges lärarvikarie: »Det gör inget om ni inte lär er något, bara ni får vara i bildat sällskap»
Leave a Reply